Open Research is een digitale publicatieomgeving waarin kennisdeling centraal staat. Binnen het platform kan gemakkelijk worden samengewerkt aan onderzoeken en publicaties. Hierdoor worden drempels tussen instellingen verlaagd. Open Research is ontwikkeld in samenwerking met Caroline Nevejan, Chief Science Officer voor de Gemeente Amsterdam, en is inmiddels ingezet door verschillende gemeenten en kennisinstellingen.
Vind kennis door goede zoekfunctionaliteit
Ontdek kennis door inhoudelijke relaties
Produceer kennis in samenwerking
Verdiep kennis door voortbouwen op elkaars onderzoek
Vormgeving en inrichting op maat
Gebruikers werken binnen thema's samen aan onderzoeken of publicaties. Ieder project heeft een eigen workspace; een veilige omgeving waarin gebruikers concepten van hun werk kunnen delen met groepsleden. Als het werk er klaar voor is kan het ook worden gedeeld met de andere gebruikers van het platform en uiteindelijk publiek.
Een goede flow in het geven van feedback, komt de kwaliteit van artikelen ten goede. Binnen Open Research kunnen auteurs anderen binnen het platform om feedback vragen. De aanvrager krijgt een helder overzicht welke aanvragen hij of zij uit heeft staan, de gever van feedback heeft overzicht van welke verzoeken openstaan.
Gebruikers kunnen een publicatieverzoek indienen bij de redactie of begeleider, om het werk te delen met de rest van de wereld. Redacteuren kunnen dat verzoek accepteren of afwijzen, om op deze manier de kwaliteit van het gepubliceerde werk te waarborgen.
In de regio Amsterdam wordt veel onderzoek gedaan, naar thema's als veiligheid, duurzaamheid, woningbouw. Open Research biedt een platform om al deze kennis te delen en samen te werken aan onderzoek.
Als er een nieuwe afdeling of kennisinstelling meedoet, wordt er een hoofdredacteur aangewezen die:
Op dit moment werken onderzoekers van de gemeente samen met 12 kennisinstellingen zoals de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam. Het platform bevat meer dan 5000 artikelen en 1500 deelnemers.
Voor de TU Delft is een interactief onderzoeksplatform ontwikkeld waar studenten in onderzoeksgroepen samenwerken. Dit platform werd ook gebruikt door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Leiden. De studenten, maar ook coaches en betrokken ambtenaren, communiceren via het platform en geven op een vernieuwende manier feedback op elkaars werk. Op die manier wordt de kennisuitwisseling en samenwerking tussen deze verschillende organisaties gestimuleerd.
De gemeente Groningen maakt veelvuldig gebruik van stagiairs voor onderzoeksprojecten binnen de gemeente. Open Research is ingezet om er voor te zorgen dat:
Onderzoeken worden toegankelijk en aantrekkelijke gepresenteerd waardoor je in één oogopslag het onderzoeksprobleem, de conclusie en de aanbevelingen kan zien.
Deze partijen gebruiken Open Research
In samenwerking met Dr. Caroline Nevejan, Chief Science Officer bij de Gemeente Amsterdam, ontwikkelden we meerdere versies van een platform waar studenten en professionals gezamenlijk kunnen studeren, werken en publiceren.