CollectieGelderland

  • Onze diensten
  • UX design
  • Technische realisatie
  • Adlib-koppelingen
  • Automatische beeldherkenning (AI)

CollectieGelderland is de gezamenlijke, online collectie van alle kunst- en erfgoedinstellingen in Gelderland. Ze bevat meer dan 500.000 schilderijen, foto's en andere objecten.

Hoe breng je deze bonte verzameling, vaak wisselend van kwaliteit en inhoud, samen op één plek? In de vernieuwde website die wij ontwikkelden ga je gericht op zoek óf word je verrast door suggesties op basis van automatische beeldherkenning. Een kleurrijke site, die de rijkdom van het Gelderse erfgoed toont.

Bekijk de website van CollectieGelderland

Meer weten?

Een site die meekleurt met de collectie

Uitgangspunt voor het visueel ontwerp is een stijl die niet zozeer zelf een kleurstelling heeft, maar zich juist aanpast aan de context. De kleurstelling van elke objectpagina wordt automatisch afgestemd op de afbeelding.

Hierdoor worden deze objecten prachtig tentoongesteld. Het maakt de website warm, kleurrijk en verrassend. Objecten staan niet langer op zichzelf, maar vormen één geheel met de website.

Achter de schermen

Deze dynamische kleurstelling werkt met een door ons ontwikkeld algoritme. Dat werkt ongeveer zo:

  1. Kies zes kleuren die veel voorkomen in het beeld
  2. Is donkere of lichte tekst beter meer geschikt in combinatie met deze kleur?
  3. Is deze combinatie conform de wettelijke richtlijnen voor toegankelijkheid (contrastwaardes)?
  4. Kies willekeurig één van de combinaties die aan bovenstaande voorwaarden voldoen

Zie je een lichte, frisse achtergrondkleur bij een object, dan kan dit bij een volgend bezoek dus ook opeens heel donker en stemmig zijn.

Meer ontdekken met beeldherkenning

We willen het de bezoeker makkelijk maken om niet alleen te zoeken, maar ook te verkennen. Om door middel van associatie onverwachte pareltjes te ontdekken. Het is echter niet mogelijk om dit te doen zonder goede metadata: informatie over wat er op een beeld te zien is. En die was in deze collectie vaak niet aanwezig.

Daarom hebben we kunstmatige intelligentie ingezet die automatisch herkent wat er op een beeld te zien is. Op basis van de beste trefwoorden die hier uit voortkomen worden gerelateerde objecten getoond in een "visuele verkenner".

Redactionele controle en flexibiliteit

De site is niet alleen een database met objecten. Soms moet er ook een verband worden gelegd tussen een verhaal of organisatie en een selectie uit de collectie. Dit is makkelijk gemaakt doordat de redactie een geavanceerde zoekopdracht op de collectie kan koppelen aan andere inhoud. Dat bespaart een hoop handwerk en bij updates in de collectie blijft deze zoekopdracht altijd up to date.

Ook is het mogelijk om te koppelen naar externe inhoud zoals verhalen op MijnGelderland. Door gebruik te maken van Linked Open data is dit niet een statische link maar een "live koppeling". Verandert er iets bij de externe bron, dan wordt dit ook op CollectieGelderland aangepast.

Mockups_Gelderland

 

Het collectiebeheer

Het beheer van de Gelderland-collecties is verzorgd door onze collega's van Picturae, het moederbedrijf van Driebit. Dat was een complexe opdracht omdat niet alle zestig instellingen dezelfde software gebruiken voor hun beheer. Middels het realiseren van diverse koppelingen en exports is het gelukt om de gehele collectie beschikbaar te maken in één API. Hierdoor worden alle wijzigingen die gemaakt worden in de verschillende collectiebeheerprogramma's automatisch verwerkt in de site.

Vragen over deze case? Stel ze aan Folkwin

Folkwin Emaar

Managing Director